Страници

Friday, February 11, 2011

Джаз в Четвъртък



За пореден път присъствах на "Джаз в Четвъртък", организирано от Мирослав Турийски (музикалната му страница в myspace) и неговото джаз трио. Вече около шест месеца (първият концерт беше на 23 септември) на сцената на Basquiat Wine and Art всеки четвъртък (с много малко изключения) посетителите на заведението след 21:00 имат възможността да слушат акустичен джаз в изпълнение на Турийски Стандарт Трио, триото плюс приятели, само от приятели, и т.н.

 Постер numero uno за новия проект в "Basquiat"

Групата се състои от Мирослав Турийски на пиано, Страцимир Димитров зад барабаните, и Христо Минчев на контрабас.
 
Приятелите включват: Веселин Койчев - китара, Диана Младенова - вокали, Людмил Крумов - китара, Димитър ЛьолевМногосаксофоние) - саксофон, Александър Леков - контрабас, Начо Господинов - барабани, Николай Карагеоргиев - китара, Студенти от АМТИИ, Петър Момчев - саксофон, Петър Салчев - вокали, Венци Благоев - тромпет, и други.






Вечерта на 10 февруари беше посветена на джаз стандарти от триотоАлександър Леков на контрабаса) в компанията на Елена Тодорова (която свиреше на една чудесна китара направена от "Диката" Обретенов страница, качил съм снимка на инструмента по-долу) и Цвета Запрянова - алт саксофон. Като за финал на сцената се качи и Диана Младенова, която изпя една много хубава песен.





Това са снимки от репетицията им преди концерта.




Ето я и красавицата:


Имах желание да запиша клипче, но поради слаба батерия успях да направя само още няколко снимки от концерта. Скоро се надявам да се появи видео, което да мога да споделя тук.
















Още един добър четвъртък.






Спомням си сега за Progressions Trio. Това беше един случай, в който приятелите заеха мястото на обичайното трио.
Progressions Trio е (завършиха с Funk Da Blues на бис, което взриви публиката) група от София, която се състои от Георги Петров - пиано, Димитър Карамфилов - контрабас (най-доброто живо изпълнение на контрабас, което съм виждал, с много тропане по инструмента, slap-ване на струните, и скатване от Митко) и Ивайло Ладовински - барабани.
Бях слушал Г. Петров веднъж преди това в няколко джаз изпълнения в залата на АМТИИ, едно забележително участие, но с Progressions Trio направи феноменален концерт. Почти всичките песни, които изпълниха бяха авторски, на Петров или на Карамфилов.









Надявам се да дойдат на гости отново, въпреки ужасната случка, за която четох на другия ден (нелепа кражба на рийлбук-а на Карамфилов) 

А само времето ще покаже какви изненади са ни приготвили от Турийски Стандарт Трио.

Поздрав сега с нещо любимо:




Добре, де, още едно, вече последно:




Във филма "Manhattan" героят на Алън казва, че Potato Head Blues е една от причините да си струва да живееш.

Але-хоп!

No comments:

Post a Comment